INFORMATIE | Bèta-glucanen - medicinale paddenstoelen

Bèta-glucanen zijn van nature voorkomende polysacchariden die veelduldig zijn onderzocht vanwege hun verreikende gezondheidsvoordelen. Ze komen voor in de celwand van schimmels en gist, maar ook in granen zoals gerst, rogge haver en vele medicinale paddenstoelen

 

Wat zijn bèta-glucanen?

Bèta-glucanen worden sinds 30 jaar intensief bestudeerd en vooral naar de eventuele effecten voor het immuunsysteem. Bèta-glucanen zijn complexe (voedings)vezels, oftwel polysacchariden. Er zijn ontelbaar veel verschillende verbindingen. Kortgezegd zijn glucosemoleculen met elkaar verbonden via bètaverbindingen, vandaar de naam bèta-glucanen. Benamingen hiervoor zijn onder andere bèta-1,3 verbinding, bèta-1,4, bèta-1,6, maar ook bèta-2,3 of bèta-3,6. Kortom, er zijn vele mogelijkheden. 

De bèta-glucaanketens die de verbinding 1,3-1,6 bevatten worden veel onderzocht in hun relatie met het immuunsysteem. Lentinan uit de paddenstoel Shiitake bevat bijvoorbeeld alleen maar bèta-1,3-1,6 verbindingen.

Bèta-glucanen kunnen goed tegen zuur, waardoor het relatief goed de maag kan passeren. In het darmkanaal worden deze verbindingen opgenomen en vervolgens geactiveerd.

 

In welke voedingsmiddelen zitten bèta-glucanen?

Bèta-glucanen zitten in haver, gerst en gist. De specifieke paddenstoelen die bekend staan om hun gehalte aan bèta-glucanen zijn Shiitake, Royal Sun Agaricus, Reishi en Maitake. 

Echter zitten er verschillende bèta-glucaanverbindingen in deze voedingsmiddelen. Haver en gerst hebben andere gezondheidseffecten dan gist en medicinale paddenstoelen.

Reishi speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in het immuunsysteem* en is tevens goed voor de cholesterolspiegel*.

 

*voorlopig toegestane gezondheidsclaims.

 

Terranova medicinale paddenstoelen Complex

Terranova bevat verschillende complexen op basis van medicinale paddenstoelen

 

Verkooppunten

Kijk op onze website voor de verkooppunten of bestel bij één van de 500 Bewustwinkelen winkels in Nederland. 

 

Professional

Wilt u Terranova producten inkopen voor uw winkel of praktijk? Kijk dan op Holland Pharma en Varuvo, onze exclusieve distributeur in de Benelux. 
 

 

Kijk voor het complete assortiment van Terranova op onze productpagina en specifiek voor medicinale paddenstoelen op onze product pagina