INFORMATIE | Sporenmineraal Selenium

Wat is selenium?

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een essentieel mineraal dat als spoorelement voor belangrijke functies in het lichaam zorgt. Het sporenmineraal kan men vinden in de bodem, het water en enkele voedingsmiddelen.

 

Waar zit selenium in?

Het mineraal selenium is in het bijzonder vertegenwoordig in vlees, vis, eieren, paranoten, broccoli, knoflook en paddenstoelen.

 

Beste vorm van selenium?

Selenium is te vinden in dierlijke maar ook plantaardige producten. In deze voedingsmiddelen komt selenium voor in de vormen selenomethionine, selenocysteïne, seleniet of selenaat. Ook in voedingssupplementen komt selenium in verschillende vormen voor.

In de meeste voedingssupplementen wordt het mineraal vertegenwoordigd in de vormen van organische selenomethionine of selenocysteïne. Selenomethionine is gebaseerd op methionine, een zwavelhoudend essentieel aminozuur, en wordt direct door eiwitten geabsorbeerd. Deze vorm wordt opgeslagen en komt vrij indien de eiwitten die het mineraal houden worden gemetaboliseerd.

 

Waarom is selenium zo belangrijk?

Selenium is een essentieel mineraal en spoorelement dat daarnaast bijzonder belangrijk door zijn antioxiderende werking. Het sporenmineraal is een essentieel onderdeel van glutathionperoxidase, het krachtigste antioxidant-enzym dat door het lichaam wordt gemaakt. Glutathionperoxidase is een integraal onderdeel van de werking van het immuunsysteem.

Selenium werkt als een cofactor voor antioxiderende enzymen en bindt en verwijdert zware metalen. Selenium bevindt zich in de lever, waar het de rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging beschermt.

 

  • Antioxidant

  • Weerstand

  • Hormoonproductie door schildklier

  • Haar en nagels

 

Tekort aan selenium

In Nederland komt een tekort normaal gesproken niet voor. Echter behoort het gehalte aan selenium in de voeding van de gemiddelde Nederlander tot de laagste van de wereld. Een lage inname aan selenium komt dus wel degelijk voor.

 

Terranova Selenium Producten

Terranova heeft verschillende samenstellingen met selenium

 

Verkooppunten

Kijk op onze website voor de verkooppunten of bestel bij één van de 500 Bewustwinkelen winkels in Nederland. 

 

Professional

Wilt u Terranova producten inkopen voor uw winkel of praktijk? Kijk dan op Holland Pharma en Varuvo, onze exclusieve distributeur in de Benelux. 
 

 

Kijk voor het complete assortiment van Terranova op onze productpagina en specifiek voor mineralen op onze mineralenpagina