Wat zijn bètaglucanen?

Bètaglucanen worden sinds 30 jaar intensief bestudeerd en vooral naar de eventuele effecten voor het immuunsysteem. Bètaglucanen zijn complexe (voedings)vezels, oftwel polysacchariden. Er zijn ontelbaar veel verschillende verbindingen. Kortgezegd zijn glucosemoleculen met elkaar verbonden via bètaverbindingen, vandaar de naam bètaglucanen. Benamingen hiervoor zijn onder andere bèta-1,3 verbinding, bèta-1,4, bèta-1,6, maar ook bèta-2,3 of bèta-3,6. Kortom, er zijn vele mogelijkheden. 

De bètaglucaanketens die de verbinding 1,3-1,6 bevatten worden veel onderzocht in hun relatie met het immuunsysteem. Lentinan uit de paddenstoel Shiitake bevat bijvoorbeeld alleen maar bèta-1,3-1,6 verbindingen.

Bètaglucanen kunnen goed tegen zuur, waardoor het relatief goed de maag kan passeren. In het darmkanaal worden deze verbindingen opgenomen en vervolgens geactiveerd.

 

In welke voedingsmiddelen zitten bètaglucanen?

Bètaglucanen zitten in haver, gerst en gist. De specifieke paddenstoelen die bekend staan om hun gehalte aan bètaglucanen zijn Shiitake, Royal Sun Agaricus, Reishi en Maitake. 

Echter zitten er verschillende bètaglucaanverbindingen in deze voedingsmiddelen. Haver en gerst hebben andere gezondheidseffecten dan gist en medicinale paddenstoelen.

Bètaglucanen dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Het is aangetoond dat bètaglucaan uit gerst de bloedcholesterol verlaagt/vermindert. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. 

Reishi speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in het immuunsysteem* en is tevens goed voor de cholesterolspiegel*.

 

*voorlopig toegestane gezondheidsclaims.

 

Terranova medicinale paddenstoelen Complex

Terranova bevat verschillende complexen op basis van medicinale paddenstoelen

 

Verkooppunten

Kijk op onze website voor de verkooppunten of bestel bij één van de 500 Bewustwinkelen winkels in Nederland. 

 

Professional

Wilt u Terranova producten inkopen voor uw winkel of praktijk? Kijk dan op Holland Pharma en Varuvo, onze exclusieve distributeur in de Benelux. 
 

 

Kijk voor het complete assortiment van Terranova op onze productpagina.

 

Populaire artikelen

Auteur | 08-06-2021
Vitamine D3: welke vorm en waar is het goed voor?

Iris | 29-12-2020
Wat biedt het Terranova Complex: Spijsverteringsenzymen met Probiotica?

Iris | 28-10-2019
Terranova biologische full-spectrum paddenstoel supplementen

Auteur | 10-06-2021
Vitamine B: Wat zijn B-vitaminen en waar zijn ze goed voor?