Darmen, waar zorgen ze voor?

Wetenschappelijk onderzoek benadrukt nog steeds het sterke verband tussen de gezondheid van de darm en de algehele gezondheidstoestand (zowel fysiek als mentaal). Het steeds toenemende besef van deze link is de aanzet tot de dramatische toename in populariteit van spijsverteringsenzymen, probiotica en andere spijsvertering producten.

Waar bestaan onze darmen uit?

Onze darmen bestaan uit verschillende delen. Als we eten komt het voedsel via de slokdarm en maag eerst in de dunne darm en vervolgens in de dikke darm terecht. Tijdens het afleggen van deze weg ondergaat het voedsel verschillende veranderingen. In de dunne darm worden belangrijke voedingsstoffen opgenomen en in de dikke darm komen de onverteerbare voedselresten terecht, waar het uiteindelijk via de endeldarm als ontlasting wordt verwijderd. 

In onze dunne darm wordt het voedsel vermengd met spijsverteringsenzymen en galvloeistof. Deze zorgen samen voor de opname van vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

In onze dikke darm verblijven triljoenen bacteriën die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Deze bacteriën samen worden ook wel onze darmflora genoemd.

Waar zorgen onze darmen voor?

De darmen samen zijn niet alleen een orgaan dat zorgt voor de verwerking van voedsel. Het is daarnaast ook de energiefabriek van ons lichaam, zorgt voor opname van nutriënten, afvoer van afvalstoffen en ondersteunt het immuunsysteem.  

In de darmen zit zelfs een zeer belangrijk deel van het immuunsysteem. Dit is niet voor niets, aangezien het darmstelsel de plek is waar ons lichaam in aanraking komt met invloeden of stoffen van buitenaf. Wist je dat meer dan 70% van de immuuncellen zich in het maagdarmkanaal bevindt?

Het darmmicrobioom kan sterk worden beïnvloed door intrinsieke en extrinsieke factoren. Voorbeelden van instrinsieke factoren zijn stress en angst. Extrinsieke factoren kunnen zijn een slecht voedingspatroon en gebruik van medicijnen. Daarom is het erg belangrijk om de best mogelijke omgeving te creëren voor jouw darmmicroben en daar hebben we zelf veel invloed op.

Terug naar blog