B12: wat is B12 en waar is het goed voor?

Weer opnieuw fit worden?

In drukke tijden is het mogelijk dat we onszelf wat minder energiek en minder fit voelen. B-vitaminen kunnen bijzonder nuttig zijn voor diegenen met een hectische levensstijl en kan door onder andere vitamine B12 een ondersteunende functie hebben door het verminderen van vermoeidheid.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine en ook wel bekend als cobalamine. Deze vitamine is uniek in de wijze dat het als enige wateroplosbare vitamine wordt opgeslagen in je lichaam als 'reservevoorraad'.

Natuurlijke vormen van vitamine B12 zijn bijvoorbeeld hydroxycobalamine of methylcobalamine. Deze vormen komen voor in eten en drinken, maar kunnen ook in natuurlijke vitamine B12 voedingssupplementen worden gebruikt.

Wat zijn bronnen van vitamine B12?

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Er kan ook in plantaardige producten vitamine B12 voorkomen, zoals in zeewier en algen. Echter bevat een groot deel een vorm van B12 dat niet actief is, en dus niet goed door het lichaam kan worden opgenomen.

De reden dat het enkel in dierlijke producten voorkomt is omdat de vitamine in door bepaalde bacteriën in het maag-darm kanaal wordt aangemaakt. Ook mensen maken B12 op deze manier aan, maar kunnen deze vitamine niet opnemen in de dikke darm.

Veganistisch of vegetarisch?

Veganisten en vegetariërs hebben dus belang bij het innemen van voldoende vitamine B12 suppletie. Vaak is deze vitamine ook toegevoegd aan vegetarische vervangers. Echter kunnen vegetarische of zelfs veganistische voedingssupplementen ook helpen bij een uitgebalanceerde inname van voedingsstoffen. Het complete assortiment van Terranova is volledig veganistisch en dus een veilige haven voor vegans.

Indien je niet aantoonbaar of duidelijke tekort hebt aan vitamine B12 dan is het ook mogelijk om een goede multivitamine te nemen waarin doorgaans een voldoende hoeveelheid van B12 zit. Bijvoorbeeld Terranova's Full-Spectrum Multivitamin Complex of B-complex met vitamine C. Deze voedingssupplementen bevatten onder andere ook vitamine B12, echter in een lagere dosering. Ook deze suppletie is volledig veilig voor mensen die een vegan lifestyle aanhouden. 

Teveel Vitamine B12?

De kans dat je teveel vitamine B12 inneemt is relatief klein. Het lichaam zorgt er namelijk zelf voor dat er niet teveel vitamine B12 vanuit het maag-darmkanaal wordt opgenomen.

Waar is Vitamine B-12 goed voor? 

  • Energie

Vitamine B12 draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme. B12  helpt energie vrij te maken uit de voeding, en dus energie los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Kortom, het ondersteunt de energiestofwisseling.

  • Immuunsysteem 

Vitamine B12 helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen en zorgt dus mede voor een goed weerstand.

  • Psychologische functie 

Vitamine B12 draagt bij tot een normale psychologische functie. Het draagt bij aan de geestelijke veerkracht en heldere geest.

Verder is het goed voor de gemoedstoestand, voor de leerprestatie en goed voor het concentratievermogen.

  • Gaat vermoeidheid tegen

Vitamine B12 draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Bij futloosheid, moeheid, vermoeidheid. Vitamine B12 kan dus het gebrek aan energie helpen verminderen.

  • Rode bloedcellen

Vitamine B12 draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen.

  • Celdeling 

Vitamine B12 speelt een rol in het celdelingsproces en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.

  • Homocysteïne 

Vitamine B12 draagt bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne. Het heeft namelijk een rol in productie en afbraak van homocysteïne.

  • Zenuwstelsel

Vitamine B12 is van belang voor het zenuwstelsel en zorgt mede voor het goed functioneren van onze zenuwen.

Veganistische vitamine B

Terranova's assortiment is 100% veganistisch, dus dat betekent ook dat onze B-complex met vitamine C en B12 500ug Complex geen dierlijke producten bevatten. Terranova vitamine B12 is verkrijgbaar in 50 vegan capsules en 100 vegan capsules.

 

Terug naar blog