Oprichter Stephen Terrass

Wat was de achterliggende gedachte toen je je eigen merk Terranova creëerde?

“Terranova is eigenlijk ontstaan vanuit mijn zorgen over de misplaatste reductionistische mentaliteit van de farmaceutische industrie, waar de supplementenindustrie sinds midden jaren 80 steeds meer doordrenkt van is. Deze zorgen creëerden aan de ene kant het dat ik me gedesillusioneerd voelde ten opzichte van de industrie waar ik al 30 jaar in werkte, anderzijds werd ik enthousiast door de uitdaging om er iets aan te doen.”

Wat was de drijfveer hiervoor?

“Het jaar voordat we gelanceerd werden, had ik het geluk uitgenodigd te worden door een zeer gerespecteerde botanical pionier en oprichter van het Eclectic Institute, Ed Alstat, om een paar dagen met hem, zijn vrouw en de rest van het Eclectic-team op hun gecertificeerde organische kruidenboerderij in Oregon door te brengen. Deze trip was de ommekeer voor mij, in die zin dat ik niet alleen de revolutionaire manieren leerde kennen waarop Eclectic planten verzorgde, oogste en verwerkte, maar ook de grote voordelen van het vers vriesdrogen van planten en superfoods. Ed wist dat ik me al drie decennia had ondergedompeld in de nutraceutische mentaliteit en dat ik ook een groot voorstander was van het medicinale gebruik van plantaardige voedingsstoffen.

Hoe goed ik ook begreep hoe baanbrekend het werk van Electic was, Ed voelde aan dat ik nog steeds te veel op farmacie was georienteerd om het echt te begrijpen. Met veel geduld en wijsdom heeft hij die dagen geprobeerd om mijn bekrompen visie over de natuur te verbreden. Vlak na mijn terugkomst in Londen veranderde er als vanzelf iets fundamenteels in mijn mindset. Het was alsof de wijsheid van hoe Ed naar de natuur keek, zich in mijn innerlijk stalde en zich mengde met mijn technische achtergrond en wetenschappelijke studie. Het wees me de weg naar de ontwikkeling van Terranova. Deze vermenging van denkwijzen was de voornaamste katalysator van het concept voor de totstandkoming van de Terranova producten. Met dit in gedachten is het niet verrassend dat de vers gevriesdroogde plantaardige en volwaardige voedingsstoffen vanaf het begin sterren zijn in de Terranova producten.“

Hoe heb je het voor elkaar gekregen om je constateringen over de verkeerde richting van de industrie en je doel om wel producten voor deze industrie in balans te brengen?

“Er waren onbetwiste beperkingen in de potentiële effecten en verscheidenheid van supplementen door deze farmaceutische visie en tegelijkertijd waren er een paar elementen van deze mentaliteit die het waard waren om te behouden. Vanaf het begin is het de werkwijze van Terranova geweest om dat wat nuttig was vanuit de voedingsindustrie radicaal om te buigen in een richting die uiteindelijk meer holistisch en wetenschappelijk was. Het ging er ook om te bewijzen dat de natuur het beste werkt in een onaangetaste vorm – niet alleen door ingrediënten te gebruiken die oorspronkelijk uit de natuur komen, maar ook door deze door middel van technologieën naar een punt te brengen waarop hun biochemische integriteit nauwelijks verschilt met de originele vorm. Dus uiteindelijk werd Terranova een holistisch, maar wetenschappelijk onderbouwd huwelijk tussen onaangetaste plantaardige voedingsstoffen en technologisch verbeterde voedzame ingrediënten. Het is de moeite waard om te vermelden is dat deze aanpak sterk gefocust was op de puurheid van het product. Daarom werken we met een beleid dat het niet toestaat om vulstoffen, bindmiddelen of andere additieven te gebruiken”

Hoe reflecteert je radicale benadering in Terranova als bedrijf?

“We voelden van het begin af aan dat onze bedrijfsethiek en principes consistent moesten zijn met de principes achter de ingrediëntenstandaard en formuleringsconcept. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in onze betaalbare prijzen, waar de industrie van stond te kijken. Het produceren van voedingssupplementen zonder het gebruik van additieven – en vooral met zo’n hoge concentratie onaangetaste plantaardige ingredienten – is veel duurder dan met het gebruik van hulpstoffen. Daarnaast bestaat het grootste deel van elk Terranova product uit botanicals, die over het algemeen ook kostbaarder zijn dan voedingsstoffen, zoals geïsoleerde vitaminen en mineralen. Tot slot komt- en bestaat een groot deel van onze ingrediënten uit vers gevriesdroogde planten, gewassen en kruiden van één organische boerderij en niet van allerlei leveranciers uit de industrie. Het eindresultaat is, dat ondanks onze producten kostbaar zijn om te maken, dit niet te zien is in de verkoopprijzen. We hebben vanaf het begin besloten om onze eigen winst te beperken om zo de prijzen toegankelijker te maken voor de eindgebruiker. Daarnaast wilden we Terranova een veilige haven maken voor consumenten die hebben besloten om een vegetarisch of veganistisch dieet te volgen, of dit nou om gezondheidsredenen, ethische redenen of vanuit religie is. Veganistische producten zijn redelijk makkelijk te vinden, maar om een brede voedingssupplementen lijn te vinden die 100% veganistisch is, is bijna onmogelijk.”

More » Less «
  • List
  • Map