Bètaglucanen zijn van nature voorkomende polysacchariden die veelvuldig zijn onderzocht vanwege hun verreikende gezondheidsvoordelen. Ze komen voor in de celwand van schimmels en gist, maar ook in granen zoals gerst, rogge haver en vele medicinale paddenstoelen.
Wat zijn bètaglucanen?
Bètaglucanen worden sinds 30 jaar intensief bestudeerd en vooral naar de eventuele effecten voor het immuunsysteem. Bètaglucanen zijn complexe (voedings)vezels, oftwel polysacchariden. Er zijn ontelbaar veel verschillende verbindingen. Kortgezegd zijn glucosemoleculen met elkaar verbonden via bètaverbindingen, vandaar de naam bètaglucanen. Benamingen hiervoor zijn onder andere bèta-1,3 verbinding, bèta-1,4, bèta-1,6, maar ook bèta-2,3 of bèta-3,6. Kortom, er zijn vele mogelijkheden.
De bètaglucaanketens die de verbinding 1,3-1,6 bevatten worden veel onderzocht in hun relatie met het immuunsysteem. Lentinan uit de paddenstoel Shiitake bevat bijvoorbeeld alleen maar bèta-1,3-1,6 verbindingen.
Bètaglucanen kunnen goed tegen zuur, waardoor het relatief goed de maag kan passeren. In het darmkanaal worden deze verbindingen opgenomen en vervolgens geactiveerd.
In welke voedingsmiddelen zitten bètaglucanen?
Bètaglucanen zitten in haver, gerst en gist. De specifieke paddenstoelen die bekend staan om hun gehalte aan bètaglucanen zijn Shiitake, Royal Sun Agaricus, Reishi en Maitake.
Echter zitten er verschillende bètaglucaanverbindingen in deze voedingsmiddelen. Haver en gerst hebben andere gezondheidseffecten dan gist en medicinale paddenstoelen.
Bètaglucanen dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Het is aangetoond dat bètaglucaan uit gerst de bloedcholesterol verlaagt/vermindert. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.
Reishi speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in het immuunsysteem* en is tevens goed voor de cholesterolspiegel*.
*voorlopig toegestane gezondheidsclaims.