Power of Matcha: Wat is Matcha en waarom is het gezond?

Wat is Matcha thee?

Matcha-thee is een geconcentreerde, poedervormige vorm van groene thee. De naam is afgeleid van het Chinese woord: "Cha" (thee) + "ma" (poeder)

Net als alle andere echte theesoorten, komt het van de Camelia Sinensis-plant. 

Matcha verwijst naar de methode waarmee de bladeren worden gekweekt en verwerkt. Nadat de bladeren zijn geplukt, worden ze vermalen tot een fijn poeder.

De voedingswaarde van Matcha-thee is superieur aan andere groene theeën (die worden geweekt en vervolgens worden weggegooid) omdat het hele blad van Matcha wordt geconsumeerd! 

Hoe wordt de Matcha van Terranova gemaakt?

De Matcha van Terranova is van biologische landbouw en wordt geteelt middels de overschaduwmethode. Nadat het blad volgroeit is worden de bladeren met de hand geplukt en vervolgens gestoomt. 

Het stomen duurt ongeveer 15 - 20 seconden en wordt uitgevoerd kort nadat de bladeren zijn geplukt (binnen 12 - 20 uur). Het doel van het stomen is om te voorkomen dat de bladeren oxideren. Als resultaat van dit proces blijven de meeste natuurlijke groene kleur, geur en voedingscomponenten van de bladeren behouden.

De meeste producenten geven de voorkeur aan de "pan-fried" techniek (in plaats van stomen), die de bladeren vlakker en uitdroogt, maar ook de bladeren stijver maakt. Terranova kiest dus bewust voor een leverancier die de bladeren stoomt, zodat de plant zoveel mogelijk intact blijft. 

Daarna begint het zuiveringsproces, worden de Matcha bladeren fijngemalen en vervolgens verpakt. 

Terranova Matcha productieproces

Waarom is Matcha thee poeder goed om te drinken?

Matcha is rijk aan voedingsstoffen en is een bron van veel sporenelementen, waaronder vitamines, mineralen, vrije aminozuren en chlorofyl. De sleutel tot de supergezondheidsbevorderende eigenschappen van Matcha zijn polyfenolverbindingen die bekend staan als catechines. Matcha wordt beschouwd als een van de rijkste natuurlijke bronnen van deze krachtige verbindingen.

Catechinen zijn een vorm van plantaardige verbindingen in thee die werken als natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het stabiliseren van schadelijke vrije radicalen, en beschermen cellen en weefsels. 

Maar dat niet alleen, Matcha heeft nog meerdere gezondheid bevorderende eigenschappen.

Gezonde eigenschappen van Matcha

 • Matcha is een antioxidant, ter bescherming tegen vrije radicalen*

Antioxidanten beschermen ons tegen de effecten van schadelijke vrije radicalen (verbindingen die cellen kunnen beschadigen die leiden tot ziekten). Matcha bevat een klasse polyfenol-antioxidanten die bekend staan als catechinen. Er is veel onderzoek gedaan naar een bepaalde catechine, bekend als epigallocatechine, en de gezondheidsvoordelen die deze kan bieden.

 • Matcha is goed voor de bloedsuikerspiegel*

De effecten van groene thee op glucoseregulatie en insulinegevoeligheid zijn het onderwerp geweest van verschillende onderzoeken. Onderzoekers ontdekten dat proefpersonen die groene thee consumeerden, de nuchtere glucose- en A1c-concentraties hadden verlaagd. Deze proefpersonen hadden ook een verlaging van de nuchtere insulineconcentraties.

 • Matcha is goed voor de cholesterolspiegel*, Matcha houdt de bloedvaten elastisch*, Matcha is goed voor hart en bloedvaten*

Groene thee Catechines blijken de aanwezigheid van catechines in het bloed en het algehele antioxidatieve potentieel van het bloed te verhogen, wat resulteert in een vermindering van LDL-oxidatie. 

 • Matcha is goed voor de gemoedstoestand en werkt ontspannend*

Matcha groene thee is een rijke bron van het kalmerende aminozuur L-theanine. L-theanine bevordert alfa-hersengolven, wat resulteert in een kalme, ontspannen geest. Bovendien kan L-theanine de niveaus van GABA en dopamine in de hersenen verhogen, wat een gezonde gemoedstoestand en de regulering van slaappatronen ondersteunt.

 • Matcha is goed voor het geheugen*

 • Matcha stimuleert de vetstofwisseling*

*Gezondheidclaims in afwachting van Europese toelating.

Waarom Terranova Matcha anders is

 • Het is Ceremonial Grade AAA - de hoogste kwaliteit die er is.
 • Het is biologisch gecertificeerd. Onze Matcha-leverancier, Organicway, heeft 2 miljoen vierkante meter biologische theetuin (EU / NOP-gecertificeerd biologisch).
 • Overschaduwteelt is de gebruikte methode, die de aminozuren-, chlorofyl- en eiwitprofielen van de plant versterkt.
 • Elke spruit van groene thee wordt met de hand geselecteerd om een hoge kwaliteit te garanderen.
 • Meer dan 15 kwaliteitscontroles zijn betrokken van uitgangsmateriaal tot afgewerkt product.
 • Onze Matcha is superfijn beoordeeld met 800 mesh. Door de kleine deeltjesgrootte lost het zeer gemakkelijk op. Als zodanig kan het gemakkelijk worden opgenomen in een drank met groene thee.
 • Het wordt verwerkt onder constante lage temperatuur; zo behouden we de oorspronkelijke natuurlijke groene kleur, voedingswaarde en actieve ingrediënten.

Terranova Matcha assortiment

Terranova heeft meerdere producten geformuleerd waar Matcha een rol in speelt. Aangezien Matcha veelzijdige en krachtige gezondheid eigenschappen kan het de formuleringen van Terranova op verschillende manier ondersteunen in absorptie, distributie en functie. Je zult Matcha dan ook in veel MAGNIFOOD complexen van Terranova tegenkomen. Deze MAGNIFOOD complexen zijn voor elke formulering specifiek samengesteld. Bij elke formulering is dus gekeken of Matcha een goede aanvulling kan zijn in het MAGNIFOOD complex.

Naast dat Matcha een belangrijke functie vervult in MAGNIFOOD, heeft Terranova ook enkele formuleringen waar Matcha de hoofdrol speelt. Terranova heeft Matcha Green Tea 400mg en de krachtige combinatie (Fresh Freeze Dried & Organic) Turmeric & Matcha ontwikkeld.

Matcha Green Tea 400mg

Terranova Matcha Green Tea 400mg

Turmeric & Matcha (fresh freeze dried - organic)

Terranova Turmeric & Matcha

7 interessante feiten over Matcha

Matcha is NIET zomaar "groene thee in poedervorm". Helaas zijn veel Matcha-producten die tegenwoordig in winkels worden verkocht inderdaad gewoon groene thee in poedervorm (vaak verkocht voor de prijs van Matcha). Waar moet je nou op letten als je Matcha wilt kopen?

1. Kleur - Ga voor Electric Green (NIET geelgroen).
2. Smaak - Romig, bijna Zoet, NIET BITTER
3. Minstens 3 weken in de schaduw gekweekt, overschaduwteelt (bescherming voor de actieve bestanddelen)
4. Ga voor goede kwaliteit en/of keurkmerk. Ceremonial Grade AAA Matcha komt van de allereerste oogst tijdens de eerste oogst in het voorjaar.

5. Superfijn malen is belangrijk voor een superieure smaak en verbeterde opname van voedingsstoffen.
6. Als de plant in de biologische landbouw zwak is, is de kans groot dat hij sterft tijdens de schaduwperiode. Daarom is biologische Matcha zeldzamer en duurder. Alleen de van nature sterke plant zal blad van superieure kwaliteit produceren.
7. Bereid je Matcha lattes voor met warm maar GEEN kokend water (Max 50oC). Door kokend water gaan de voedingsstoffen kapot.

 

Recept Matcha Ice Refresher

Matcha kan je in verschillende gerechten of dranken verwerken. Wij hebben hier een recept voor een heerlijk verfrissende drank. Onze favoriet voor in de zomer, maar zeker ook in de koude maanden!


- 2 capsules Terranova Matcha Green Tea 400mg
- 100g meloen naar keuze in stukken (Galia meloen bijvoorbeeld)
- 100ml kokos melk (of en andere melksoort naar keuze)
- 3-4 ijs blokjes

Bereidingswijze Voeg alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Mix alles samen totdat het smeuïg is. Dan niet te vergeten: Geniet er direct van! Tip: je kunt meloen vervangen door een ander fruit naar keuze!

  

Terug naar blog