Vitamine K: wat is het en waar is het goed voor?

VERSCHILLENDE SOORTEN VITAMINE K

Historisch gezien werd vitamine K beschouwd als een enkele vitamine, maar vitamine K is een in vet oplosbare groep vitamines met aanzienlijke implicaties voor de menselijke gezondheid. De twee belangrijkste vormen van vitamine K zijn K1 (phylloquinone) en K2 (menaquinone-MK7). Vitamine K1 is de belangrijkste voedingsbron van vitamine K en is nodig voor een goede bloedstolling. Vitamine K2 is echter essentieel om sterke botten te bouwen en te behouden, evenals om calciumafzetting in de slagaders te voorkomen.

Vitamine K kan niet worden gesynthetiseerd door het lichaam (met uitzondering van kleine hoeveelheden in de darm), dus mensen zijn grotendeels afhankelijk van voedingsbronnen. Echter, er zijn duidelijke aanwijzingen dat Westerse populaties onvoldoende van vitamine K2 uit hun normale voeding kunnen halen. Vandaar is het belangrijk om aan de behoeften van het lichaam te voldoen met aanvullende vitamine K2.

Vitamine K1 is te vinden in groene bladgroenten, zoals spinazie, broccoli, en boerenkool. Echter Vitamine K1 wordt zeer slecht geabsorbeerd uit voedsel - ongeveer 10% bereikt slechts de bloedsomloop, wat betekent dat enkel een kleine hoeveelheid de potentie heeft om de perifere delen van het lichaam te bereiken. Bovendien neemt de lever wat het nodig heeft van K1 en houdt daarbij weinig over voor andere weefsels.

Natuurlijke vitamine K2 wordt geproduceerd tijdens bacteriële gisting, en is aanwezig in voedingsmiddelen, zoals kaas en eidooiers. Deze voedingsmiddelen bevatten relatief kleine hoeveelheden en men zou grote hoeveelheden voedsel nodig hebben om hiervan voldoende te consumeren. De beste natuurlijke bron van vitamine K2 als MK-7 is het traditionele Japanse gerecht Natto. Verschillende studies hebben het Natto-verbruik in Japan gekoppeld aan aanzienlijke verbetering in de vitamine K-status en botgezondheid.

 

VITAMINE K1 & K2 GEVONDEN IN VOEDING (in μg/100g voeding)

9 REDENEN OM HET SUPPLEREN VAN VITAMINE K2 ALS MENAQ7® TE OVERWEGEN

1. 97% van de Westerse populatie heeft een vitamine K2-tekort.1 Zelfs diegenen die een gezond eetpatroon hebben kunnen een vitamine K2 tekort hebben.

2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat het lichaam calcium correct gebruikt. Vitamine K2 als MK-7 activeert K-afhankelijke eiwitten.

3. MenaQ7® is klinisch gevalideerd & gepatenteerd. MenaQ7® is de enige vitamine K2 zoals MK-7 die klinisch is onderzocht en bewezen bot en cardiovasculaire voordelen te leveren.

4. Gezonde slagaders bevatten 100 keer meer vitamine K2 dan ongezonde slagaders.2  Te veel arterieel calcium is de nummer 1 hartgezondheid risicofactor.3

5. Vitamine K, voor opname van calcium in botten/botweefsel. Vitamine K2 als MK-7 activeert Matrix Gla Protein (MGP).

6. Verbetert de elasticiteit van bloedvaten. Baanbrekende 3-jarige studie: MenaQ7® vitamine K2 als MK-7 suppletie remde leeftijdsgebonden arteriële verstijving en verhoogde de flexibiliteit van de slagaders.4

7. Vitamine K is vereist voor sterke gezonde botten. Vitamine K is nodig om osteocalcine te activeren.

8. Postmenopauzale vrouwen zijn een belangrijke risicogroep voor slechte botgezondheid. 

9. Bewezen botbescherming. Doorbraak 3-jarige studie: gezonde vrouwen nemen MenaQ7® vitamine K2 zoals MK-7, en de studie liet klinisch significante bescherming van botsterkte en -dichtheid zien.6 

REFERENTIES:
1. Shea MK et al. J Nutr. 2011 Aug;141(8):1529-34.
2. Schurgers, LJ: Unpublished Data
3. Iribarren C et al. JAMA. 2000;283(21):2810-5.
4. Knapen MHJ et al. Thrombosis And Haemostasis, 2015; 19:113(5).
5. World Health Organization (WHO) statistics.
6. Knapen MHJ et al. Osteoporosis Int. 2013 Sep;24(9):2499-507.

 

Terranova Vitamine K2 Complex

Terranova bevat verschillende complexen met veganistische vitamine K2 uit kikkererwten [soja vrij].

Terug naar blog