Vandaag 19 april, is het Prikkelbare Darm Syndroom-dag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor mensen die met deze aandoening leven. Op dit moment kampt ongeveer 5% tot10% van de bevolking in Nederland met deze aandoening.
Wat is PDS?
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor.
PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.
De oorzaak van PDS is niet precies bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen. De medische wereld doet nog veel onderzoek naar de oorzaken van PDS. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol.
PDS uit eigen ervaring
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heeft heel erg veel invloed op je lichaam en niet alleen op je lichaam maar ook op sociaal vlak en soms ook emotioneel.
Zelf werd ik ruim 29 jaar geleden gediagnosticeerd met het Prikkelbare Darm Syndroom. Ik was op dat moment net 15 jaar oud en na talloze onderzoeken in het ziekenhuis waarbij ook de term ‘het zit tussen je oren’ regelmatig viel, werd er uiteindelijk aangegeven je hebt PDS. Er werd eventuele medicatie voorgeschreven voor de momenten dat ik er echt heel erg last van had en that’s it.
Tegenwoordig een totaal ander verhaal
Er wordt aangegeven dat het belangrijk is om je voedingspatroon aan te passen en te kijken op welke nutriënten je reageert en dit kan onder begeleiding van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut, diëtist of lifestyle coach. Ook wordt er gekeken naar hoeveel water je drinkt en wat je nog meer nuttigt qua dranken. Alles om een lifestyle te vinden die bij jou past.
Er wordt gekeken naar mentale oorzaken die uiteindelijk een lichamelijk effect kunnen hebben en ook daarbij kun je vanuit verschillende hoeken zoals mindfullness, yoga of andere holistische methodes leren omgaan met stress. Denk ook aan onverwerkte emoties en daar tevens begeleiding bij ontvangen.
Wat een verschil met 29 jaar geleden. Een vooruitgang met daarbij de focus op het ondersteunen van het lichaam.
Voedingspatroon is basis bij behandelen PDS
Nog even terugblikkend op die 29 jaar geleden. In de eerste jaren gebruikte ik de voorgeschreven medicatie en merkte dat het niet altijd de werking gaf die het beloofde te doen. Naarmate de jaren voorbij gingen zocht ik steeds vaker naar informatie vanuit het gezichtspunt wat ik er zelf aan kon doen. Ik ben toen gestart met het aanpassen van mijn voedingspatroon. Bepaalde voeding liet ik weg zoals aardappels, kruiden, zuivel, varkensvlees om te kijken hoe ik daarop reageerde en welke invloed het had als ik het weer toevoegde.
Voedingssupplementen voor ondersteuning bij PDS
Beetje bij beetje ben ik mij gaan verdiepen in voedingssupplementen, wat zouden die kunnen doen en beteken voor mij?
Ik kwam er al gauw achter dat een ‘Greens’ product voor mij werkte, ook in combinatie met een probiotica / prebiotica kuur die ik er 2 a 3 keer per jaar bij pakte. Hierdoor functioneerde mijn darmstelsel beter en ik daarom ook gewoon deel kon nemen aan het sociale leven zonder me te schamen voor de ongemakken die uit het PDS voortkomen, of me op het laatste moment te moeten afmelden onder het mom van ‘Sorry ik voel me niet zo lekker’.
Nu, 29 jaar later, kan ik mezelf wel als ervaringsdeskundige bestempelen op dat gebied want het heeft mij naast ervaring ook heel veel kennis gebracht. Mede doordat er 29 jaar geleden zo weinig bekend was en gedeeld werd hierover, ben ik de opleiding orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige gaan doen om zo een goede basis neer te kunnen leggen voor wat betreft het onderhouden van mijn lichaam.
Vandaag de dag gebruik ik nog steeds voedingssuppletie en leef ik een bewuste lifestyle.
Sinds een aantal jaar ben ik ook qua kennis in voedingssupplementen een stap verder gegaan en heb ik voor mezelf besloten dat ik minder troep in mijn lichaam wil om extra belasting van darmen, lever etc. te voorkomen.
De toegevoegde waarde van Terranova bij PDS
Na verschillende merken te hebben bestudeerd en geprobeerd ben ik inmiddels groot fan van de voedingssupplementen van Terranova. Deze bevatten geen bindmiddelen, vulmiddelen, toegevoegde suikers en kleurstoffen. Ook is het 100% vegan. Mijn lichaam reageerde heel erg goed op de supplementen.
Het eerste wat mij opviel bij gebruik is dat als je de capsules openmaakt en mengt met een yoghurt, dat je de echt duidelijk de groentes, fruit en kruiden proeft. Ook ben ik nu op het gekomen dat ik niet continu bepaalde supplementen blijf door gebruiken, maar juist vaker inzet als tijdelijke kuur. Dit om ervoor te zorgen dat mijn lichaam d.m.v. de suppletie voldoende vitamines, mineralen, fytonutriënten binnenkrijgt en tijdens de ‘stop-periode’ toch ook zijn eigen herstellend en ondersteund vermogen blijft aanspreken.
Als ik merk of voel dat mijn lichaam anders reageert of indien er klachten op te spelen, dan zet ik graag de volgende producten in:
- Digestive Enzymes with Probiotica
- Life Drink
- Fermented Kombucha
- Advanced Synergy B Complex
- Vitamine D 2000ie Complex
Dit kan natuurlijk per persoonlijk verschillend zijn daarom adviseer ik je om altijd even contact te zoeken met een therapeut of te overleggen met een adviesdrogist/natuurgeneeskundige.
Weet je niet zeker of er een therapeut of adviesdrogist bij je in de buurt zit? Kijk dan even op bij onze verkooppunten voor een adviespunt in de buurt.
Auteur
Product- en verkoopspecialist Terranova
Anita Otten