Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen.
Je kunt je lichaam ontgiften met bepaalde methoden. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling en detoxkuren. Echter hebben veel van deze detox methoden niet voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Wat is detoxen?
De-toxen (ont-giften) is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam door het afvoeren van afvalstoffen en/of gifstoffen.Bij detoxen denkt men vaak aan een sapkuur. Of andere methoden zoals vasten, darmspoelingen en oil-pulling.Deze methoden kunnen sporadisch worden ingezet om het lichaam te reinigen. Echter is het voornamelijk belangrijk om het lichaam te ondersteunen in zijn eigen ontgiftingsvermogen.
Waarom moet je detoxen?
Het doel van detoxen is het opruimen van blokkades die in het lichaam ontstaan.
Het lichaam wordt namelijk op vele verschillende manieren belast en staat iedere dag in contact met uiteenlopende gifstoffen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- roken
- alcohol
- medicijnen
- ongezonde (bewerkte) voeding
- niet-natuurlijke huidverzorging en cosmetica
- omgeving met luchtverontreiniging
- (langdurige blootstelling aan) stress / trauma’s
- slecht dag-nachtritme
- pH schommelingen
Wat is de rol van het lichaam in ontgiften?
Gelukkig heeft ons lichaam een uitgebreid arsenaal aan ontgiftingsorganen!
Om gifstoffen uit het lichaam te scheiden, wordt er gebruik gemaakt van de volgende belangrijke organen:
- de lever
- de darmen
- de nieren
- de longen
- het lymfesysteem
- de huid
Ontgiftingsorganen
Lever
De lever is het grootste ontgiftings- en stofwisselingsorgaan. Vrijwel alle schadelijke stoffen passeren de lever.
Naast het onschadelijk maken van gifstoffen, zorgt de lever ook voor de vorming van gal. Een vloeistof die ervoor zorgt dat vetoplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat vetten en vetoplosbare vitamines uit de voeding worden gehaald.
Verder zorgt de lever voor de opbouw, opslag en afbraak van energierijke stoffen.
Darmen
De functie van je dikke darm is te zorgen dat al het achtergebleven voedsel in je lichaam wordt afgevoerd nadat je lichaam de nodige voedingsstoffen eruit heeft opgenomen.
Wanneer geen dagelijkse ontlasting plaatsvindt kan er op den duur obstipatie ontstaan en kunnen afvalstoffen niet worden uitgescheiden.
Nieren
De nieren spelen ook een hele belangrijke rol bij het ontgiften.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen het teveel aan vocht en elektrolyten zoals natrium, kalium, fosfor, calcium. Het teveel aan vocht, afvalstoffen en elektrolyten wordt via de urinewegen uitgeplast.
Daarnaast regelen ze de zuurtegraad van het lichaam, het evenwicht ‘zuren en basen’.
Longen
Behalve de opname van zuurstof, zorgen ze er ook voor dat ongewenste gasvormige stoffen worden verwijderd.
Zo verdwijnt kooldioxide uit je bloed naar je longen. Andere stoffen die worden uitgescheiden zijn koolzuurgas, ammoniak en alcohol.
Lymfesysteem
Het lymfestelsel is een puur afvoerend systeem.
Je lymfevatenstelsel is net als je bloedvatenstelsel een systeem van grotere en kleinere vaten en vaatjes door ons hele lichaam, waarin zich een kleurloze vloeistof bevindt, het lymfevocht.
Het lymfevocht vervoert en verwerkt afvalstoffen, maar ook beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers. Al deze stoffen worden door de lymfe onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Je lymfestelsel werkt dus als een filter en is een essentiële reinigingsdienst van je lichaam.
Een gezond en goed stromend systeem is dus uiterst belangrijk.
Huid
De huid is eveneens een uitscheidingsorgaan en trouwens ook ons grootste orgaan!
Als afvalstoffen niet via de reguliere ontgiftingsorganen (lever, nieren, darmen en longen) kunnen worden uitgescheiden, dan gebruikt het lichaam onze huid.
Uitgelichte tips
1. Gezonde voeding: Een open deur, maar o zo belangrijk. Ga voor een gevarieerd dieet met voldoende bitterstoffen (stimuleren de afgifte van gal), juiste vetten (omega 3, 6, 9) en juiste koolhydraten (onbewerkte producten).
2. Drink voldoende water: Je lymfestelsel (mede verantwoordelijk voor afvoer van afvalstoffen) heeft alles met je vochtbalans te maken.
3. Beweeg: Sporten en/of bewegen is ideaal om jouw lymfesysteem op gang te brengen en zo het ophalen en afvoeren van gifstoffen te ondersteunen.
4. Transpireer: Tijdens het zweten wordt niet alleen vocht uitgescheiden, maar ook allerlei afvalstoffen uit de nieren en lever.
5. Massage: Bijvoorbeeld een manuele lymfedrainage om de lymfeklieren te stimuleren het vocht en daarmee de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
6. Slaapritme: Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en slaap is essentieel voor de lever om optimaal te kunnen functioneren.