Knoflook: wat is de werking en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Knoflook, in het Latijn Allium sativum, behoort tot de lookfamilie en komt vermoedelijk uit West-Azië. Het staat het meest bekend als smaakmaker in de keuken. Echter bevat knoflook ook vele medicinale gezondheidsvoordelen. Verse knoflook wordt in de natuurgeneeskunde al eeuwen gebruikt en ook knoflooksupplementen worden steeds bekender.

Wat is knoflook?

Knoflook vindt zijn oorsprong in Azië, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld verbouwd. Het groeiseizoen van knoflook is van juni tot augustus. De knoflookbol, bestaande uit de teentjes knoflook samengehouden door een schil, groeit in de grond en zit vast aan een rechtopstaande stengel waaruit enkele lineaire bladeren komen. Uit de stengel groeit normaal gesproken een bloem, echter worden deze bleomen bij het kweken van knoflook vaak verwijderd zodat alle voeding en smaak zich in de knoflookbol centreert.  

Eeuwenoude traditie

Het gebruik van knoflook gaat al heel wat jaren terug en wordt zelfs in de Talmoed, Bijbel en Koran genoemd. Ook ten tijde van het oude Egypte was knoflook al in beeld en werd met name in grote hoeveelheden verhandeld om het uithoudingsvermogen te verbeteren van de slaven die aan de bouw van een piramide werkten. 

Wat zit er in knoflook?

Knoflook is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Zo bevat het vitamine A, verschillende B-vitaminen zoals B1, B3, B5, B6 en bevat het vitamine C. 

Daarnaast bevat knoflook ook nog eens heel veel mineralen, te weten selenium, mangaan, fosfor, koper en calcium.

De werking van knoflook

Knoflook wordt voor vele kwalen geadviseerd en ingezet. Het is zeer gezond en geeft een boost aan onze weerstand*. De werking van knoflook is zeer complex en vele onderzoeken zijn nog nodig. Echter is wel bekend dat een van de belangrijkste stoffen in knoflook de zwavelhoudende aminozuren zijn. Hiervan is alliine de belangrijkste.

Als knoflook gesneden of geperst wordt ontstaat er een reactie tussen alliine en het aanwezige enzym alliinase. Deze reactie veroorzaakt de stof allicine. Deze stof heeft een antibacteriële werking. Allicine is het belangrijkste actieve bestandsdeel en draagt bij aan de gezondheid.

Voedingstip

Echter worden enzymen, en zo ook deze alliinase onwerkbaar als de knoflook wordt gebakken. Verhitting schakelt het enzym uit. Ook de stof allicine (reactie tussen alliine en alliinase) is niet goed bestand tegen hitte. Daarom is het aan te raden om de knoflook 10 minuten voor gebruik te snijden, pletten of persen, zodat het enzym alliinase kan werken en de stof allicine vrij kan komen. Voeg dan de knoflook toe aan de warme maaltijd vlak voor het opdienen.

Gezondheidsvoordelen van knoflook

De voornaamste voordelen van knoflook zijn:

  1. Goed voor het hart*
  2. Goed voor de weerstand*
  3. De antioxiderende werking - helpt ter bescherming van cellen en weefsels tegen vrije radicalen*
  4. Goed voor de cholesterolspiegel*

*Voorlopig toegestane gezondheidsclaims.

 

Terug naar blog