Wat is de functie van de lever

Hoe werkt de lever?

De lever kan onderverdeeld worden in 8 delen, zogenaamde segmenten. Deze verdeling is gescheiden op basis van de bloedvoorziening van elk deel. Het orgaan krijgt namelijk bloed via meerdere kanten, door middel van de leverslagader en de poortader. De leverslagader geeft zuurstofrijkbloed en de poortslagader is verantwoordelijk voor zuurstofarm bloed dat rijk is aan voedingsstoffen uit de darmen.

 

Wat is de functie van de lever?

De lever is een belangrijk orgaan en heeft veel verschillende functies. Zonder een goede lever kan het lichaam niet functioneren. De reinigende functie (detoxificatie, ontgiftiging) is de meest bekende functie. Het reinigen, ofwel ontgiften, is een spectaculaire activiteit. De lever weet met veel biochemisch vernuft talloze (afval)stoffen onschadelijk te maken. Daarnaast heeft de lever nog andere belangrijke taken. De lever is met name belangrijk voor:

Reinigende functie van de lever  De lever heeft dus een reinigende functie. Dit is erg belangrijk aangezien het lichaam veel afvalstoffen produceert. Aan de lever de taak om deze stoffen te verwerken en af te voeren. De lever zorgt ervoor dat onschadelijke stoffen van buitenaf, zoals medicijnen en alcohol, onschadelijk worden gemaakt. Maar er worden ook afvalstoffen door het lichaam zelf aangemaakt. Bijvoorbeeld bij verbranding in de spieren, hierbij wordt de afvalstof melkzuur aangemaakt. En bij een ander intern proces, de afbraak van rode bloedcellen, ontstaat bilirubine. Als de lever niet meer goed functioneert hoopt deze stof zich op in de huid en slijmvliezen en vervolgens een gele kleur krijgen (geelzucht). Ook de vorming van gal wordt door de lever aangestuurt. Gal is een vloeistof die ervoor zorgt dat de vet oplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat de vetten en vet oplosbare vitaminen uit de voeding worden gehaald. De lever filtert de afvalstoffen uit het bloed, en transformeert het tot een onschadelijke stof of een stof die weer opnieuw gebruikt kan worden. Ook kunnen er stoffen via de lever en gal direct naar het darmstelsel worden afgevoerd en uitgescheiden. Als de lever niet goed functioneert worden de afvalstoffen niet meer afgevoerd en kan er een ophoping ontstaan.

 

Productie en opslag van energie en brandstoffen 

Het lichaam werkt op belangrijke brandstoffen zoals vetten en suikers. Zonder deze brandstoffen kan het lichaam de warmteproductie, chemische processen en aanmaak van weefsels niet uitvoeren.

De lever speelt hierin een onmisbare rol, want het zet vetten en suikers om in brandstoffen. Daarnaast fungeert de lever ook als een opslagplaats voor energievoorraden. Deze voorraden worden aangebroken op momenten dat er onvoldoende brandstof in het lichaam aanwezig is of uit bijvoorbeeld eten kan worden gehaald. Als de lever niet goed functioneert, zal ook de energievoorzienig en als gevolg het energieniveau niet optimaal zijn.

 

Productie van eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke stoffen voor ons lichaam. Ze hebben verschillende onmisbare functies. Zo dienen ze voor de opbouw van weefsels, bestaan spieren voor een groot deel uit eiwitten en worden ze ingezet voor het transporteren van verscheidene stoffen door het lichaam. 

De lever is de belangrijkste producent van eiwitten in het lichaam. Stollingseiwitten worden bijvoorbeeld in de lever aangemaakt en als deze productie wordt verstoord kan er een tekort aan stollignseiwitten onstaan, met als gevolg dat er bloedstollingstoornissen kunnen optreden. 

Daarnaast hebben eiwitten een onmisbare taak in het overbrengen van signalen in het lichaam. Indien signaaleiwitten niet goed worden aangemaakt in de lever, dan is het mogelijk dat andere organen hierdoor ook niet goed kunnen functioneren. 

 

Lever uit balans

De lever krijgt het steeds meer voor zijn kiezen door het moderne leven. Het is bekend dat grote hoeveelheden alcohol belastend zijn voor de lever. Bij het afbreken komen toxische stoffen vrij die schadelijk zijn. 

Maar niet alleen alcohol kan een boosdoener zijn. Denk aan medicijngebruik, overmatig eten, bewerkte voedingsmiddelen (met geraffineerde suikers), koffie, maar ook stress en weinig beweging kunnen sporen nalaten.

 

Wees goed voor je lever

Wat heeft de lever nodig? Voldoende groenten! Hoewel dit een open deur is, je er misschien moe van wordt en het overal wordt benoemd. Groenten zijn erg belangrijk voor de gezondheid en ook voor de lever. De lever wordt vooral blij van bittere groenten, omdat die stoffen bevatten die de galafgifte bevorderen. Een een goede galafgifte is weer goed voor een juiste ontgifting (detox) van het lichaam, spijsvertering en stoelgang.

 

Uitgelichte tips voor een gezonde lever

 • Gezonde voeding: Zoals gezegd een open deur, maar o zo belangrijk. Ga voor een gevarieerd dieet met voldoende bitterstoffen (stimuleren de afgifte van gal), juiste vetten (omega 3, 6, 9) en juiste koolhydraten (onbewerkte producten).

De lever is geen zoetekauw moet houdt dus meer van bitter, zuur en groen. Goede groenten voor je lever zijn onder andere witlof, uien, knoflook, spinazie, andijvie, rozemarijn, waterkers, artisjok en kool.

Juiste vetten haal je onder andere uit avocado, vette vis, noten, zaden, olijf- en kokosolie. 

 • Drink voldoende water: Je lymfestelsel (mede verantwoordelijk voor afvoer van afvalstoffen) heeft alles met je vochtbalans te maken.

 • Beweeg: Sporten en/of bewegen is ideaal om jouw lymfesysteem op gang te brengen en zo het ophalen en afvoeren van gifstoffen te ondersteunen.

 • Zweet: Tijdens het zweten wordt niet alleen vocht uitgescheiden, maar ook allerlei afvalstoffen uit de nieren en lever.

 • Massage: Bijvoorbeeld een manuele lymfedrainage om de lymfeklieren te stimuleren het vocht en daarmee de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

 • Slaapritme: Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en slaap is essentieel voor de lever om optimaal te kunnen functioneren.


  Ontdek welke producten van Terranova goed zijn voor de lever

  Milk Thistle | Mariadistel 500mg capsules

  Mariadistel wordt al duizenden jaren gebruikt als natuurlijk geneesmiddel en is de bekendste plant voor het ondersteunen van de reinigende werking van de lever*1. Mariadistel bevat de stof Silymarin, wat als belangrijkste actieve stof wordt geacht. Echter is juist de synergie tussen alle stoffen in mariadistel van grote waarde voor totale kracht van het product. Zoals ook de actieve werkstoffen actieve flavonolignanen en flavonoïden.

  Terranova's Milk Thistle (mariadistel) 500mg bestaat 100% uit de zaden van deze mooie bloem, die vers gevriesdroogd worden zodat de potentie van de plant beschermd en behouden blijft. Daarbij wordt elke vorm van inactieve ingrediënten (additieven) vermeden.

   

  Green Purity Super-Blend

  Deze poederformulering bevat paardenbloem, artisjok en brandnetel, die de reinigende werking van de lever*1 ondersteunen. Paardenbloem stimuleert het vrijkomen van gal uit de leveren de galblaas. Ook is paardenbloem goed voor de maagfunctie*. Waterkers is naast zijn opmerkelijke concentratie van gezondheid bevorderende vitaminen, mineralen, carotenoïden en flavonoïden een krachtige bron van zwavelverbindingen zoals glucosinolaten. Verder bevat het vele andere vers gevriesdroogde groene hele plantingrediënten. Terranova Green Purity Super-Blend is een unieke veelzijdige combinatie!

  Ingrediënten

  • Paardenbloem
  • Waterkers
  • Boerenkool
  • Peterselieblad
  • Bietensap & blad
  • Kliswortel
  • Brandnetelblad
  • Kurkuma
  • Artisjokblad
  • Korianderblad
  • Tarwegras sap

   Intense Greens Super-Shake

   De Intense Greens Super-Shake is een uitgebreide samenstelling doordat het naast een breed scala aan groene groenten, ook tarwegrassen, spijsverteringsenzymen en probiotica biedt. 
    
   Bovendien bevat Intense Greens Super-Shake, net als vele andere producten van Terranova, kwalitatief hoogstaande vers gevriesdroogde plantaardige ‘whole foods’. Bij deze methode wordt alleen het vocht (water) uit de plant gehaald. Vers vriesdrogen is de meest effectieve manier om de vitaliteit, het voedingsprofiel, de potentie en de enzymatische activiteit van verse en onvervalste planten te behouden. Vers gevriesdroogde planten belichamen de pure kracht van de natuur, zijn beter oplosbaar en houdbaar.
    

   Ingrediënten

   • Actieve rijstzemelen
   • Tarwegras sap & Gerstegras (vers gevriesdroogd)
   • Spirulina en Chlorella (vers gevriesdroogd)
   • 8 verschillende vers gevriesdroogde groenten (boerenkool, brandnetelblad, peterselieblad, spinazie, waterkers, paardenbloemblad, broccoli spruit en korianderblad) 
   • 5 probiotica stammen
   • 7 spijsverteringsenzymen

   Daarnaast is Intense Greens Super-Shake, net als het volledige assortiment van Terranova, 100% veganistisch en 100% vrij van toevoegingen.

   Deze poederblend voor elke dag is gemakkelijk toe te voegen aan een smoothie, sap of water. Gezond in een handomdraai!

   GEEN ZUIVEL - GEEN GELATINE - GEEN DIERLIJKE INGREDIËNTEN - GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS - GEEN KLEURSTOFFEN - GEEN SMAAKSTOFFEN - GEEN CONSERVEERINGSMIDDELEN

   Terug naar blog