Weerstand verhogen? 5 tips voor het immuunsysteem

Hoe kan je het immuunsysteem het beste ondersteunen?

Er bestaat niet zoiets als een goede gezondheid, zonder een goed functionerend immuunsysteem. Deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. We hebben de neiging om het immuunsysteem te beschouwen als bescherming voor verkoudheid en infecties, maar de functies van onze weerstand gaan veel verder. 

Het immuunsysteem bevindt zich door het hele lichaam en omvat verschillende soorten cellen, weefsels, eiwitten en organen. Verschillende pathogenen van vervuiling, ziektekiemen, bacteriën en virussen zouden potentieel dodelijk zijn, maar door het afweermechanisme van het immuunsysteem is dit (vaak) niet het geval. 

Alles wat je eet drinkt, de lucht die je inademt, je trainingsgewoonten, slaapkwaliteit en stressniveaus hebben allemaal een negatieve of positieve invloed op de weerstand. Dus voor een enorm groot gedeelte heb je er zelf invloed op. Maar hoe houd je nou de weerstand op peil of kan je het ondersteunen?

 

1. Helpt gezonde voeding bij een goede weerstand?

Wat we eten en drinken heeft een grote invloed op onze weerstand. Er is aangetoond dat een dieet met veel voedingsmiddelen, overvloedig in plantaardig voedsel, het hele lichaam ondersteunt en het immuunsysteem versterkt.

Adequate calorieën, eiwitten en essentiële vetzuren zijn ook van vitaal belang om het immuunsysteem gezond te houden. Studies tonen aan dat een gebrek aan deze essentiële macronutriënten schadelijk is voor het immuunsysteem, wat leidt tot opportunistische infectie en vatbaarheid voor ziekten. Omgekeerd heeft overeten ook een negatieve invloed op de weerstand.

Omgekeerd put een dieet met veel geraffineerde, bewerkte voedingsmiddelen en suikers het lichaam uit en onderdrukt het de immuunfunctie. Overmatige voedingssuiker die de darmflora, ontstekingsmediatoren en uiteindelijk verstoort heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem in meerdere manieren.

Van de micronutriënten hebben zink, selenium, ijzer, koper, vitamine A, C, D, E en B-6 en foliumzuur belangrijke invloeden op de immuunreacties.
 

 

2. Wat is de rol van stress op de weerstand?

De geest speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en het functioneren van het immuunsysteem. Van onvermijdelijke levensstressoren, zoals rouwverwerking of depressie, is aangetoond dat ze de belangrijke immuunfunctie verminderen. In tijden van stress worden adrenaline en cortisol verhoogd, wat leidt tot een immuunonderdrukte toestand, wat op zijn beurt weer leidt tot een afname van het functioneren van verschillende immuuncellen.

Regelmatig lachen en een positieve mentale houding zijn enkele manieren om de immuungezondheid te ondersteunen. Plan bijvoorbeeld elke dag of week een meditatie oefening in. Door middel van meditatie kan je lichaam en geest laten ontspannen. Leer je geest kalmeren en je gedachten en gevoelens te observeren en los te laten.

 

3. Hoe speelt slaap een rol bij een goede weerstand?

Wat aansluit op het onderwerp hierboven, is dat je ook voldoende slaap nodig hebt. Tijdens de nachtrust ontspannen je spieren en vertragen je hersengolven, hartslag en ademhaling. Volwassenen hebben over het algemeen aan 7 à 8 uur slaap per dag voldoende. 

 

4. Regelmatig bewegen goed voor het immuunsysteem?

Uit onderzoeken blijkt dat regelmatig sporten een positief effect op het lichaam en de vitaliteit. Dit kan zijn 2 tot 3 keer peer week intensief sporten, zoals joggen of fitnessen. Maar ook elke dag een half uur stevig wandelen of fietsen kan al een ondersteuning voor het immuunsysteem zijn.

 

5. Hoe zorgt een goede hygiëne voor een goede weerstand?

Ziektekiemen, bacteriën en virussen zijn potentiële veroorzakers van bepaalde ziektes. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je handen wast. In ieder geval na een toiletbezoek, na niezen of hoesten in handen, tijdens het koken en voor het eten. Ongemerkt zit je toch vaker aan je gezicht dan je doorhebt, waardoor je jezelf kan besmetten. 

 

Aanvulling in vorm van voedingsupplementen

Indien je goed en gezond eet, voldoende beweegt en regelmatig een moment neemt om te ontspannen, dan heb je over het algemeen al een redelijke goede weerstand en is een aanvulling hierop niet altijd nodig. Echter is het mogelijk dat op sommige momenten een aanvulling in vorm van voedingssupplementen welkom is, in periode van ziekte, intensieve inspanning en stressvolle tijden. Terranova heeft meerdere producten die een goede toevoeging kunnen zijn op deze momenten.

 

Terug naar blog