Fermentatie: meer bioactiviteit, lagere dosering, nieuwe toepassingen

Gastblog Dirk Pieter Zoutewelle

Fermentatie als natuurlijke intelligentie

Fermentatie is een van de oudste én meest intelligente manieren om voeding te transformeren tot iets biologisch waardevollers.

Tijdens dit natuurlijke proces zetten micro-organismen complexe verbindingen om in kleinere, actieve moleculen die je lichaam direct kan benutten.

Zwarte knoflook: van allicine naar bioactieve kracht

Een goed voorbeeld is zwarte knoflook: de instabiele stof allicine uit verse knoflook wordt tijdens fermentatie omgezet in S-allylcysteïne (SAC) – een stabiele, goed opneembare verbinding met krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.

Op celniveau ondersteunt SAC de mitochondriale functie, verhoogt de glutathionsynthese, remt oxidatieve stressroutes (zoals NF-κB) en beschermt neuronen en endotheelcellen tegen schade.
Daarmee is SAC meer dan een antioxidant: het is een celbeschermer met systeemimpact.

Fermentatie maakt niet alleen voeding complexer van smaak, maar ook intelligenter van werking.


Fermentatie van kruiden en planten

Ook bij kruiden en planten kan fermentatie het verschil maken.
Door gecontroleerde fermentatie worden grote, inactieve moleculen omgezet in biologisch actieve aglyconen en fenolen.

Dit maakt stoffen niet alleen beter opneembaar, maar vaak ook veiliger en effectiever.


Jiaogulan: onsterfelijkheidskruid met extra kracht

Neem jiaogulan, ook bekend als ‘onsterfelijkheidskruid’.
In ruwe vorm bevat het meer dan 130 saponinen, waarvan er veel te groot zijn om goed te absorberen.

Gerichte fermentatie verwijdert de suikerketens, waardoor kleine, actieve aglyconen ontstaan die direct via de darmwand worden opgenomen.

Gerichte fermentatie vergroot niet alleen de biologische beschikbaarheid, maar ook de functionele werking van plantenextracten.

Ervaring en precisie

Na meer dan 25 jaar ervaring binnen de psycho-neuro-endocrino-immunologie heb ik geleerd de waarde te herkennen van zulke nieuwe, biologisch actieve moleculen.

Maar niet iedere fermentatie levert dat resultaat.
De manier waarop Fermedics fermenteert is uniek – gecontroleerd, doelgericht en aantoonbaar effectief.

 

De toekomst van bioactieve voeding

Fermentatie is geen trend, maar een precisieproces waarin natuur en wetenschap elkaar versterken. Dáár ligt mijns inziens de toekomst van bioactieve voeding.


Dirk Pieter Zoutewelle
Docent psycho-neuro-endocrino-immunologie

Over de auteur

Met ruim 25 jaar praktijkervaring als voedingsexpert, gezondheidswetenschapper en specialist in DNA-onderzoek vertaal ik gezondheidswetenschappelijke ontwikkelingen naar het optimaliseren van de biochemie. Daarbij adviseer ik diverse doelgroepen op het gebied van gezondheid, DNA-analyse, en herstel- en prestatievermogen.

Daarnaast heb ik mijn eigen Academie, waarin ik trainingen en opleidingen verzorg, en word ik regelmatig door brancheverenigingen uitgenodigd als gastspreker.

 

Terug naar blog