B12: wat is B12 en waar is het goed voor?
Iris | 17-11-2022

Wat is vitamine B12? Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine en ook wel bekend als cobalamine. Deze vitamine is uniek in de wijze dat het als enige wateroplosbare vitamine wordt opgeslagen in je lichaam als 'reservevoorraad'. Natuurlijke vormen van vitamine B12 zijn bijvoorbeeld hydroxycobalamine of methylcobalamine. Deze vormen komen voor in eten en drinken, maar kunnen ook in natuurlijke vitamine B12 voedingssupplementen worden gebruikt.   Wat zijn bronnen van vitamine B12? Vitamine...

Lees meer

Darmen, waar zorgen ze voor?

Waar bestaan onze darmen uit? Onze darmen bestaan uit verschillende delen. Als we eten komt het voedsel via de slokdarm en maag eerst in de dunne darm en vervolgens in de dikke darm terecht. Tijdens het afleggen van deze weg ondergaat het voedsel verschillende veranderingen. In de dunne darm worden belangrijke voedingsstoffen opgenomen en in de dikke darm komen de onverteerbare voedselresten terecht, waar het uiteindelijk via de endeldarm als ontlasting wordt verwijderd.  In onze dunne darm...

Lees meer

Beta glucanen uit biologische paddenstoelen: wat zijn beta glucanen?
Iris | 01-10-2022

Wat zijn bètaglucanen? Bètaglucanen worden sinds 30 jaar intensief bestudeerd en vooral naar de eventuele effecten voor het immuunsysteem. Bètaglucanen zijn complexe (voedings)vezels, oftwel polysacchariden. Er zijn ontelbaar veel verschillende verbindingen. Kortgezegd zijn glucosemoleculen met elkaar verbonden via bètaverbindingen, vandaar de naam bètaglucanen. Benamingen hiervoor zijn onder andere bèta-1,3 verbinding, bèta-1,4, bèta-1,6,...

Lees meer

Hoe kan ik mijn lichaam ontgiften?
Iris | 07-04-2022

Wat is detoxen? De-toxen (ont-giften) is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam door het afvoeren van afvalstoffen en/of gifstoffen. Bij detoxen denkt men vaak aan een sapkuur. Of andere methoden zoals vasten, darmspoelingen en oil-pulling. Deze methoden kunnen sporadisch worden ingezet om het lichaam te reinigen.  Echter is het voornamelijk belangrijk om het lichaam te ondersteunen in zijn eigen ontgiftingsvermogen.    Waarom moet je detoxen? Het doel van detoxen...

Lees meer

Gestabiliseerde rijstzemelen
Iris | 03-11-2021

Een belangrijk ingrediënt voor Terranova Een groot deel van het vermogen van GRZ om deze krachtige synergetische relatie te bieden is te danken aan het hoge concentratie aan metabole katalysatoren die opereren in complexe metabolische processen. De GRZ zijn in alle Terranova formuleringen een actief ingrediënt. Bij bepaalde producten hebben de fysieke kenmerken van de rijstzemelen ook een praktisch voordeel bij het productieproces. Als de GRZ in een formulering in grotere hoeveelheden...

Lees meer

Vitamine B: Wat zijn B-vitaminen en waar zijn ze goed voor?
Auteur | 10-06-2021

  Wat zijn B vitaminen? De B-complex groep is een verzamelnaam voor 8 verschillende wateroplosbare B vitaminen. Dit zijn de vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (ookwel foliumzuur) en B12. B-vitaminen komen voor in voedingsmiddelen zoals granen, peulvruchten, groenten, eieren en zuivel.  Het lichaam kan vitamine B niet zelf aanmaken en daarom zijn deze micronutriënten uit voeding ook zo essentiëel. Daarnaast kan het lichaam deze wateroplosbare vitamines niet of...

Lees meer

Vitamine D3: welke vorm en waar is het goed voor?
Auteur | 08-06-2021

Waar is vitamine D goed voor? Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het is één van de enkele vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Door middel van blootstelling van onze huid aan zonlicht, maakt onze huid zelf vitamine D aan. Daarnaast is voeding ook een bron van deze vitamine.  Vitamine D ondersteunt de opname van de mineralen fosfor en calcium. Fosfor (fosfaat) en calcium zorgen voor de stevigheid van botten en tanden, vandaar dat speelt vitamine D ook een rol speelt...

Lees meer

Power of Matcha: Wat is Matcha en waarom is het gezond?
Maria | 12-04-2021

Matcha thee poeder Wat is Matcha thee? Matcha-thee is een geconcentreerde, poedervormige vorm van groene thee. De naam is afgeleid van het Chinese woord: "Cha" (thee) + "ma" (poeder) Net als alle andere echte theesoorten, komt het van de Camelia Sinensis-plant.  Matcha verwijst naar de methode waarmee de bladeren worden gekweekt en verwerkt. Nadat de bladeren zijn geplukt, worden ze vermalen tot een fijn poeder. De voedingswaarde van Matcha-thee is superieur...

Lees meer

Knoflook: wat is de werking en wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Iris | 15-09-2020

Wat is knoflook? Knoflook vindt zijn oorsprong in Azië, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld verbouwd. Het groeiseizoen van knoflook is van juni tot augustus. De knoflookbol, bestaande uit de teentjes knoflook samengehouden door een schil, groeit in de grond en zit vast aan een rechtopstaande stengel waaruit enkele lineaire bladeren komen. Uit de stengel groeit normaal gesproken een bloem, echter worden deze bleomen bij het kweken van knoflook vaak verwijderd zodat alle voeding en smaak...

Lees meer

Sporenmineraal Selenium: wat is de werking van selenium en waar is het goed voor?
Iris | 22-06-2020

Waar zit selenium in? Het mineraal selenium is in het bijzonder vertegenwoordig in vlees, vis, eieren, paranoten, broccoli, knoflook en paddenstoelen.   Beste vorm van selenium? Selenium is te vinden in dierlijke maar ook plantaardige producten. In deze voedingsmiddelen komt selenium voor in de vormen selenomethionine, selenocysteïne, seleniet of selenaat. Ook in voedingssupplementen komt selenium in verschillende vormen voor. In de meeste voedingssupplementen wordt het mineraal vertegenwoordigd...

Lees meer

5 gezonde kruiden - Terranova
Iris | 22-06-2020

Astragalus De Nederlandse benaming is vlezige hokjespeul. Een opvallende naam en wellicht heb je hier nog nooit van gehoord, dat zou namelijk goed kunnen aangezien het in Europa nog niet zo bekend is. In China wordt deze plant al duizenden jaren geadviseerd en wordt ook wel levenskracht genoemd: Huang Chi. Het wordt in de traditionele Chinese geneeskunde tegen vele kwalen en aandoeningen gebruikt. Voornamelijk de wortels van Astragalus bevatten krachtige eigenschappen.   Astragalus...

Lees meer

Weerstand verhogen? 5 tips voor het immuunsysteem
Iris | 14-04-2020

Hoe kan je het immuunsysteem het beste ondersteunen? Het immuunsysteem bevindt zich door het hele lichaam en omvat verschillende soorten cellen, weefsels, eiwitten en organen. Verschillende pathogenen van vervuiling, ziektekiemen, bacteriën en virussen zouden potentieel dodelijk zijn, maar door het afweermechanisme van het immuunsysteem is dit (vaak) niet het geval.  Alles wat je eet drinkt, de lucht die je inademt, je trainingsgewoonten, slaapkwaliteit en stressniveaus hebben allemaal...

Lees meer

Impact van leefstijl op het immuunsysteem

Welke leefstijlfactoren hebben effect op gezondheid? Geest. De geest speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en het functioneren van het immuunsysteem. Regelmatig lachen, een positieve mentale houding en bijvoorbeeld mediteren om bewustzijn te creëren, zijn enkele manieren om de weerstand te ondersteunen. Beheer stress. Stress is een factor die het immuunsysteem onderdrukt. Onder stress worden adrenaline en cortisol verhoogd, wat leidt tot...

Lees meer

11 factoren die invloed hebben op het immuunsysteem

Alles wat we eten en drinken, de lucht die we inademen, trainingsgewoonten, slaapkwaliteit en stressniveau hebben allemaal een negatieve of positieve invloed op het immuunsysteem. Hieronder 11 voedings- en levensstijlfactoren die kunnen helpen om dit belangrijke lichaamssysteem in conditie te houden.   Hoe beïnvloed voeding het immuunsysteem? Vitamine C ondersteunt de weerstand. Vitamine D ondersteunt de weerstand. Plantaardige...

Lees meer

Vitamine K: wat is het en waar is het goed voor?

VERSCHILLENDE SOORTEN VITAMINE K Historisch gezien werd vitamine K beschouwd als een enkele vitamine, maar vitamine K is een in vet oplosbare groep vitamines met aanzienlijke implicaties voor de menselijke gezondheid. De twee belangrijkste vormen van vitamine K zijn K1 (phylloquinone) en K2 (menaquinone-MK7). Vitamine K1 is de belangrijkste voedingsbron van vitamine K en is nodig voor een goede bloedstolling. Vitamine K2 is echter essentieel om sterke botten te bouwen en te behouden, evenals om...

Lees meer

Terranova Mushroom Synergy: full spectrum paddenstoelen, wat is dat?
Iris | 02-12-2019

Wat is Full-spectrum? Terranova heeft ervoor gekozen om hele biologische plantingrediënten [full-spectrum] te gebruiken in plaats van alleen onderdelen van een (origineel vervalste) plant. Full-spectrum betekent dat complete schimmelsamenstellingen uit alle stadia van de ontwikkeling van de paddenstoelen worden gebruikt.  Terranova is slechts één van de weinige merken wereldwijd die gebruikt maakt van deze onbewerkte...

Lees meer

Vers vriesdrogen beter?

De Complexiteit van Planten Veel van de planten en fytonutrientrijke voedingsstoffen die in Terranova’s Magnifood gebruikt worden zijn vers gevriesdroogd. Luchtdrogen, sproeidrogen en ovendrogen – de standaard commerciële methodes die gebruikt worden voor het drogen van planten – kunnen belangrijke onderdelen afbreken en de delicate biochemische balans van een plant veranderen. Terranova’s PhytoFresh Vers vriesdrogen laat zien dat de potentie, biochemische integriteit...

Lees meer

6 tips! Draag bij aan de gezondheid van je darmen

6 tips om de darmgezondheid te stimuleren 1. Drink veel water Dagelijks moet een volwassene ongeveer 1,5 tot 2 liter water drinken. Water draagt bij aan het transport van voedingsstoffen en je van energie te voorzien. Daarnaast hebben voedingsvezels vocht nodig om goed door je darmen vervoerd te worden. Is er te weinig vocht aanwezig, dan zal de ontlasting alsmaar droger worden met als gevolg een moeilijkere stoelgang.    2. Eet voldoende vezels Vezels zijn in feite de belangrijkste...

Lees meer

Waarom fermentatie in voedingssupplementen?

Suppletie met gefermenteerd voedsel beïnvloedt de gezondheid op een aantal unieke manieren De rol van fermentatie bij de vorming van actieve antioxidantmoleculen Fermentatie bootst de darmflora-gemedieerde transformatie van plantaardige stoffen naar hun actieve vorm na. Het fermentatieproces zet de natuurlijke flavonoïden van planten om in kleinere, actieve antioxidanten moleculen, ook wel SOD-achtige stoffen genoemd. Deze kleine plantenmoleculen worden gemakkelijk opgenomen door...

Lees meer